Hoe beginnen luizen in de eerste plaats?

Hoofdluizen worden overgedragen van de ene gastheer op de andere door nauw persoonlijk contact. Dit betekent voor het grootste deel dat een niet-besmette persoon in contact zou moeten zijn met een besmette persoon. Het delen van kammen, borstels, handdoeken, hoeden en andere persoonlijke spullen kan de verspreiding van hoofdluis versnellen. Kinderen die in drukke omstandigheden leven, hebben mogelijk meer problemen met hoofdluis.

Dit komt alleen omdat ze dicht bij elkaar wonen en in hetzelfde bed kunnen slapen. Er zijn maar twee manieren waarop hoofdluis zich van persoon tot persoon kan verspreiden. Een daarvan is door direct head-to-head contact, zoals wanneer kinderen elkaar omhelzen of hun hoofd bij elkaar steken om naar hetzelfde boek te kijken. De andere manier is door hoeden, petten, haarbanden, sjaals of een persoonlijk item zoals kammen of borstels te delen.

Een korte uitleg over hoe luizen ontstaan is dat luizen worden gevormd wanneer 2 volwassen luizen van het andere geslacht partner. Daarna legt de vrouwelijke luis eieren op de haarlokken en lijmt ze stevig ongeveer ¼ inch van de hoofdhuid met een substantie die ze afscheidt. In de loop van de volgende week tot tien dagen groeien de luizen in de veiligheid van de eierschaal en komen dan uit. Deze onrijpe luizen, nimfen genaamd, doen niets anders dan rijpen terwijl ze zich periodiek voeden met menselijk bloed op de hoofdhuid.

Eenmaal volwassen, een week tot 10 dagen later, beginnen deze nu volwassen luizen zich voort te planten. Een gedetailleerde uitleg is te vinden op LiceDoctors - Hoe kan ik insecten en luizeneieren uitroeien?. Hoofdluizen kruipen, maar ze kunnen niet springen of vliegen. Hoofdluizen verspreiden zich vaak van de ene persoon naar de andere door direct head-to-head contact, vaak binnen een gezin of bij kinderen die nauw contact hebben op school of spelen.

Luizen zijn parasitair en kunnen niet lang zonder gastheer leven. Het is bijna onmogelijk om er een op te pakken zonder het haar van iemand anders aan te raken. Luizen hebben het eeuwenlang overleefd door van mensen te leven en vervolgens over te gaan op anderen. Luizen zijn een van de vele parasieten die overleven uit het bloed van hun gastheer.

Hoofdluizen kunnen tegenwoordig alleen overleven op het hoofd van een mens met haar. Er zijn ook lichaamsluizen en duizenden jaren geleden waren deze luizen waarschijnlijk hetzelfde voordat ze zich aanpasten voor verschillende omstandigheden. Lichaamsluizen lijken het vermogen te hebben ontwikkeld om zich aan kledingvezels te hechten, terwijl hoofdluizen zijn aangepast voor menselijke haren. Gegevens tonen aan dat hoofdluizen enkele uren onder water kunnen overleven, maar het is onwaarschijnlijk dat ze door het water in een zwembad worden verspreid.

Hoofdluizen zouden moeite hebben om stevig vast te maken aan gladde of gladde oppervlakken zoals plastic, metaal, gepolijst synthetisch leer en andere soortgelijke materialen. Van azijn en tea tree olie tot eenvoudige olijfolie, er zijn tal van huismiddeltjes beschikbaar die werken om hoofdluis kwijt te raken. De diagnose van een besmetting met hoofdluizen kan het beste worden gesteld door een levende nimf of volwassen luis op de hoofdhuid of het haar van een persoon te vinden. In zeldzame gevallen kunnen hoofdluis op iemands kleding kruipen en op het haar en de hoofdhuid van iemand anders, maar dit moet snel gebeuren.

Hoewel het waar kan zijn dat mensen van duizenden jaren geleden luizen hadden en vies waren, veroorzaakte of ondersteunde het vuil het luizenprobleem niet. Deel geen persoonlijke spullen zoals hoeden, sjaals, haaraccessoires en kammen met mensen, vooral degenen die hoofdluis hebben. In tegenstelling tot de eieren van lichaamsluizen, begint de levenscyclus van hoofdluis als een ei dat door een luis op een enkele haarlok wordt gelegd. Wat betreft ziektebestrijding op voorwerpen waarmee hoofdluis mogelijk in contact is geweest, veroorzaakt pediculosis geen ziekte, dus er is geen aanvullende actie nodig.

Als er geen behandeling is, zullen de luizen zich ontwikkelen en zich klaarmaken om u een volledige luizenplaag te bezorgen. Luizen kunnen niet vliegen of springen, dus bewegen ze wanneer mensen hun hoofd dicht bij elkaar brengen of in contact komen met elkaars haar. Raadpleeg een zorgverlener voordat u met de behandeling begint als u vermoedt dat u of uw kind hoofdluis heeft. Onderzoekers weten niet zeker waar luizen vandaan komen, maar ze weten dat luizen primaten al minstens 25 miljoen jaar hebben aangetast en zich uiteindelijk verspreiden naar mensen.

Zwemmen of wassen van het haar binnen 1-2 dagen na behandeling met sommige geneesmiddelen voor hoofdluis kan sommige behandelingen minder effectief maken. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *