Hoe lang kunnen luizen in een huis leven?

Volwassen luizen kunnen niet langer dan 24 uur leven op niet-menselijke oppervlakken zoals tapijten, hardhouten vloeren, kleding, meubels, sporthelmen, koptelefoons of haaraccessoires. Als u echter luizen in uw huis hebt geïdentificeerd, isoleert en wast u die items en gebieden binnen ten minste 72 uur. De levensduur van een volwassen luis op een gastheer varieert tot 30 dagen. Gedurende deze tijd kan de vrouwelijke hoofdluis ongeveer 90 eieren afzetten.

Na zeven tot 10 dagen te hebben geïncubeerd, komen de neten uit en rijpen ze na nog eens 10 dagen tot volwassen hoofdluis en begint de cyclus opnieuw. Buiten de gastheer kunnen volwassen hoofdluizen ongeveer twee tot vier dagen leven bij 74 graden Fahrenheit (F) en één tot twee dagen bij 86 graden. Neten blijven tot 10 dagen van de gastheer in leven; ze komen niet uit bij of onder kamertemperatuur (68 graden F). Hoofdluizen overleven minder dan een of twee dagen als ze van de hoofdhuid vallen en zich niet kunnen voeden.

Hoofdluizeneieren (neten) kunnen niet uitkomen en sterven meestal binnen een week als ze niet onder ideale omstandigheden van hitte en vochtigheid blijven, vergelijkbaar met die dicht bij de menselijke hoofdhuid. Daarom, omdat een nit moet incuberen onder omstandigheden die gelijkwaardig zijn aan die in de buurt van de menselijke hoofdhuid, is het zeer onwaarschijnlijk dat het uit het hoofd komt. Bovendien, als het ei zou uitkomen, zou de nieuw opgekomen nimf binnen enkele uren sterven als hij zich niet voedde met menselijk bloed. Luizen kunnen niet leven op banken, tapijten, bedden of ergens anders dan op een menselijk lichaam.

Ze worden alleen verspreid door direct menselijk contact of door gedeelde items zoals kammen en borstels. Als ze van een mensenhoofd vallen, kunnen ze maar vierentwintig tot achtenveertig uur overleven. Luizenverwijderaars, zoals luizenlifters, kunnen een luizenplaag bevestigen, de getroffen familieleden identificeren en de besmetting elimineren in één bezoek aan een luizenbehandelsalon. Luizen kunnen niet langer dan 24 uur van een menselijke gastheer overleven en ze zijn uniek aangepast om in menselijk hoofdhaar te leven.

Steeds meer consumenten merken dat de meest populaire behandelingen voor hoofdluis - waaronder chemische shampoos en huismiddeltjes - grotendeels niet effectief zijn. DNA-technologie toont echter aan dat hoofdluizen dezelfde soort zijn als de beruchte lichaamsluis die al lang in verband wordt gebracht met ziekten zoals tyfus en recidiverende koorts. Ontsmettingsspray en mist kunnen giftig zijn als ze worden ingeademd of geabsorbeerd door de huid en ze zijn niet nodig om hoofdluizen onder controle te houden. Verwijdering van alle neten na een succesvolle behandeling met een pediculicide is niet nodig om verdere verspreiding van hoofdluis te voorkomen.

Routinematig stofzuigen van vloeren en meubels is voldoende om luizen of neten te verwijderen die mogelijk van het hoofd van een besmet persoon zijn gevallen. Het wassen, weken of drogen van items bij een temperatuur hoger dan 130° F kan zowel hoofdluizen als neten doden. City, State and County School Systems hebben een specifiek gezondheids- en aanwezigheidsbeleid voor kinderen met hoofdluis en eieren. Het is belangrijk op te merken dat hoofdluizen zich overdag niet in matrassen verbergen, zoals bedwantsen die ze continu op de hoofdhuid van hun gastheren willen blijven.

Gebruik geen ontsmettingssprays of mist; ze zijn niet nodig om hoofdluizen onder controle te houden en kunnen giftig zijn als ze worden ingeademd of door de huid worden opgenomen. De professionele luizenverwijderaars bieden de deskundige behandeling van het hoofd van elke persoon om alle aanwezige luizen te doden. Vier van de vijf besmette personen zullen geen jeukgevoel voelen door een besmetting met hoofdluis. Het vroegste en meest voorkomende symptoom van een besmetting met hoofdluis is jeuk, vooral in het gebied achter de oren en in de nek.

De CDC schat dat tussen de 6 en 12 miljoen kinderen in de leeftijd van 3 tot 11 jaar elk jaar hoofdluis oplopen.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *