Kunnen hoofdluizen overleven op kleding?

Hoewel ongebruikelijk, kunnen hoofdluizen worden verspreid door kleding of bezittingen te delen. Dit gebeurt wanneer luizen kruipen, of neten die zijn bevestigd aan het haarluik, en op de gedeelde kleding of bezittingen komen. Luizen sterven binnen 3 dagen bij kamertemperatuur als ze van een persoon in de meeste delen van de omgeving vallen. Ze kunnen echter maximaal 1 maand in de naden van kleding leven.

Hoofdluizen worden meestal verspreid door direct head-to-head (haar-tot-haar) contact. Echter, veel minder vaak worden ze verspreid door kleding of bezittingen te delen waarop luizen zijn gekropen of neten die aan afgeworpen haren zijn bevestigd, kunnen zijn gevallen. Het risico om besmet te raken door een luis die op een tapijt of meubels is gevallen, is erg klein. Hoofdluizen overleven minder dan 1-2 dagen als ze van een persoon vallen en zich niet kunnen voeden; neten kunnen niet uitkomen en sterven meestal binnen een week als ze niet op dezelfde temperatuur worden gehouden als die dicht bij de hoofdhuid.

Lichaamsluizen Lichaamsluizen lijken erg op hoofdluis, maar zijn iets groter in omvang, 1 Lichaamsluizen leven in uw kleding en beddengoed en reizen meerdere keren per dag naar uw huid om zich te voeden met bloed, 5 De meest voorkomende plaatsen voor beten zijn rond de nek, schouders, oksels, taille en lies plaatsen waar kleding naden raken de huid waarschijnlijk aan. Lichaamsluizen (Pediculus humanus) zijn een van de drie soorten luizen die van mensen kunnen leven. De andere twee zijn hoofdluis en schaamluis. Lichaamsluizen houden zich meestal aan kleding en gaan naar het lichaam om bloed te zuigen.

Je kledingnaden zijn de meest voorkomende plaatsen voor lichaamsluizen om hun eieren (neten) te leggen. U kunt besmet raken met lichaamsluizen als u in nauw contact komt met een persoon die lichaamsluizen heeft, of met kleding of beddengoed dat besmet is met lichaamsluizen. Hoofdluizen kunnen ook worden verspreid wanneer besmette haarborstels of kammen worden gedeeld of wanneer besmet beddengoed, handdoeken of douchemuts worden gedeeld. De mate van reinheid of persoonlijke hygiëne van een persoon heeft weinig of niets te maken met het krijgen van hoofdluis.

Luizen kunnen niet langer dan 24 uur van een menselijke gastheer overleven en ze zijn uniek aangepast om in menselijk hoofdhaar te leven. Voor sommige mensen is er de overtuiging dat je, om hoofdluis te elimineren, zowel het huis als de persoon moet behandelen. De prevalentie van besmetting met hoofdluizen is niet anders bij personen met lang haar dan bij mensen met kort haar. Na zeven tot 10 dagen incuberen, komen de neten uit en rijpen ze na nog eens 10 dagen tot volwassen hoofdluis en begint de cyclus opnieuw.

Het vroegste en meest voorkomende symptoom van een besmetting met hoofdluis is jeuk, vooral in het gebied achter de oren en in de nek. Gebruik geen ontsmettingssprays of mist; ze zijn niet nodig om hoofdluizen onder controle te houden en kunnen giftig zijn als ze worden ingeademd of door de huid worden opgenomen. Vier van de vijf besmette personen zullen geen jeukgevoel voelen door een besmetting met hoofdluis. Van azijn en theeboomolie tot eenvoudige olijfolie, er zijn tal van huismiddeltjes beschikbaar die werken om hoofdluis kwijt te raken.

DNA-technologie toont echter aan dat hoofdluizen dezelfde soort zijn als de beruchte lichaamsluis die al lang in verband wordt gebracht met ziekten zoals tyfus en recidiverende koorts. City, State and County School Systems hebben een specifiek gezondheids- en aanwezigheidsbeleid voor kinderen met hoofdluis en eieren. Steeds meer consumenten merken dat de meest populaire behandelingen voor hoofdluis - waaronder chemische shampoos en huismiddeltjes - grotendeels niet effectief zijn.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *