Waar komen luizen vandaan in het wild?

De clades van menselijke hoofdluizen, genaamd A, B en C, hebben verschillende geografische spreiding en verschillende genetische kenmerken. Veel voorkomende soorten luizen zijn hoofdluis, lichaamsluizen en schaamluis. Lichaamsluizen zijn de enige soort luizen waarvan bekend is dat ze ziekten verspreiden. Lichaamsluizen worden verspreid door luizen die leven op ongewassen kleding.

In tegenstelling tot andere soorten luizen, kan de verspreiding van lichaamsluizen vrij eenvoudig worden voorkomen. Kleding moet na het dragen vaak worden gewassen en u moet voorkomen dat u kleding met anderen deelt. Een korte uitleg over hoe luizen ontstaan is dat luizen worden gevormd wanneer 2 volwassen luizen van het andere geslacht partner. Daarna legt de vrouwelijke luis eieren op de haarlokken en lijmt ze stevig ongeveer ¼ inch van de hoofdhuid met een substantie die ze afscheidt.

In de loop van de volgende week tot tien dagen groeien de luizen in de veiligheid van de eierschaal en komen dan uit. Deze onrijpe luizen, nimfen genaamd, doen niets anders dan rijpen terwijl ze zich periodiek voeden met menselijk bloed op de hoofdhuid. Eenmaal volwassen, een week tot 10 dagen later, beginnen deze nu volwassen luizen zich voort te planten. Een gedetailleerde uitleg is te vinden op LiceDoctors - Hoe kan ik insecten en luizeneieren uitroeien?.

Luizen zijn parasitair en kunnen niet lang zonder gastheer leven. Het is bijna onmogelijk om er een op te pakken zonder het haar van iemand anders aan te raken. Luizen hebben het eeuwenlang overleefd door van mensen te leven en vervolgens over te gaan op anderen. Uiteindelijk komen luizen van andere mensen.

Luizen zijn een van de vele parasieten die overleven uit het bloed van hun gastheer. Hoofdluizen kunnen tegenwoordig alleen overleven op het hoofd van een mens met haar. Er zijn ook lichaamsluizen en duizenden jaren geleden waren deze luizen waarschijnlijk hetzelfde voordat ze zich aanpasten voor verschillende omstandigheden. Lichaamsluizen lijken het vermogen te hebben ontwikkeld om zich aan kledingvezels te hechten, terwijl hoofdluizen zijn aangepast voor menselijke haren.

Hoofdluizen komen niet uit de lucht of uit de grond. Het zijn menselijke parasieten en zijn hier waarschijnlijk al sinds het begin der tijden. Gedroogde (opgedroogde) hoofdluizen en hun eieren (neten) zijn gevonden op het haar en de hoofdhuid van Egyptische mummies. Omdat luizen van kop tot hoofd worden verspreid, is het mogelijk om ze te contracteren met gedeelde apparatuur in de sportschool.

Het gebruik van gewichtsmachines, het delen van yogamatten en elk contact dat met anderen wordt gemaakt in fitnesslessen, kan je volgens Lice Doctors in gevaar brengen voor luizen. Hoewel het waar kan zijn dat mensen van duizenden jaren geleden luizen hadden en vies waren, veroorzaakte of ondersteunde het vuil het luizenprobleem niet. Degenen die medicijnen gebruiken, of die eerder zijn behandeld voor hoofdluis, evenals zwangere en zogende moeders, kunnen kwetsbaarder zijn voor bijwerkingen en moeten chemische luizenbehandelingen vermijden voor gebruik op zichzelf of deze op anderen toepassen. Als parasiet moeten hoofdluizen toegang hebben tot bloed van hun menselijke gastheer, anders sterven ze snel af.

Hoewel deze methode niet altijd effectief is, omdat de meeste luizen zich hebben aangepast tot superluizen met een tolerantie voor de gemeenschappelijke familie van insecticiden. Zelfs als luizen bij een persoon worden aangetroffen, moet zorgvuldig worden overwogen voordat wordt besloten om een luizendodende behandeling te gebruiken, omdat elke persoon unieke kwetsbaarheden voor de gezondheid heeft. Wat betreft ziektebestrijding op voorwerpen waarmee hoofdluis mogelijk in contact is geweest, veroorzaakt pediculosis geen ziekte, dus er is geen aanvullende actie nodig. Wetenschappers die luizen aan de Universiteit van Utah bestudeerden, ontdekten dat luizen sterven wanneer ze worden blootgesteld aan verwarmde lucht, zolang de lucht binnen een specifieke luchtstroom en temperatuur valt.

Hoewel het belangrijk is op te merken dat luizenplagen iedereen kunnen overkomen, lopen sommige mensen een hoger risico om in contact te komen met luizen. Je weet misschien nooit waar je geval van luizen vandaan kwam, maar het zou zijn begonnen toen een zwangere luis of twee levende insecten hun weg naar je hoofd vonden door head-to-head contact met een persoon die een actieve zaak heeft. Als er geen behandeling is, zullen de luizen zich ontwikkelen en zich klaarmaken om u een volledige luizenplaag te bezorgen. Hoofdluizen kunnen zich overal op de hoofdhuid nestelen, maar ze worden vaak aangetroffen op haren aan de achterkant van de nek en rond de oren, waar het het warmst is.

Luizen blijven evolueren, tot het punt dat veel van de traditionele luizenbehandelingsproducten die de afgelopen decennia zijn gebruikt, niet langer effectief zijn. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *