Hoe lang blijven luizen in leven op kleding?

Lichaamsluizen leven in de naden en plooien van kleding. Ze voeden zich met menselijk bloed en leggen hun eieren en deponeren afvalstoffen op de huid en kleding. Luizen sterven binnen 3 dagen bij kamertemperatuur als ze in de meeste delen van de omgeving van een persoon vallen. Ze kunnen echter maximaal 1 maand in de naden van kleding leven.

Onder normale omstandigheden kunnen lichaamsluizen worden verwijderd door te baden en om te kleden. Luizen en eieren in kleding gaan dood als de kleding niet wordt gebruikt. Alle stadia die niet in contact komen met het lichaam, behalve de eieren, sterven binnen 1-2 dagen bij omgevingstemperatuur. Het kan 1-2 weken duren voordat eieren uitkomen, eieren op lichaamshaar komen binnen 10 dagen uit.

Luizen die zich op het lichaam bevinden, kunnen worden geborsteld of weggespoeld. De levensduur van een volwassen luis op een gastheer varieert tot 30 dagen. Gedurende deze tijd kan de vrouwelijke hoofdluis ongeveer 90 eieren afzetten. Na zeven tot 10 dagen incuberen, komen de neten uit en rijpen ze na nog eens 10 dagen tot volwassen hoofdluis en begint de cyclus opnieuw.

Buiten de gastheer kunnen volwassen hoofdluizen ongeveer twee tot vier dagen leven bij 74 graden Fahrenheit (F) en één tot twee dagen bij 86 graden. Neten blijven tot 10 dagen van de gastheer in leven; ze komen niet uit bij of onder kamertemperatuur (68 graden F). Hoofdluizen worden meestal verspreid door direct head-to-head (haar-tot-haar) contact. Veel minder vaak worden ze echter verspreid door kleding of bezittingen te delen waarop luizen zijn gekropen of neten die aan afgeworpen haren zijn bevestigd, kunnen zijn gevallen.

Het risico om besmet te raken door een luis die op een tapijt of meubels is gevallen, is erg klein. Hoofdluizen overleven minder dan 1-2 dagen als ze van een persoon vallen en zich niet kunnen voeden; neten kunnen niet uitkomen en sterven meestal binnen een week als ze niet op dezelfde temperatuur worden gehouden als die dicht bij de hoofdhuid. Lichaamsluizen (Pediculus humanus humans) zijn groter dan hoofdluizen, met langere lichamen en antennes. Ze komen meestal voor in kledinggebieden die continu in contact komen met het lichaam, zoals ondergoed, vork van broeken, oksels, taille en in de buurt van nek en schouders.

Als de temperatuur hoog wordt in de buurt van de huid, zorgt gelaagdheid in de kleding ervoor dat luizen naar de bovenste kledinglagen kunnen bewegen. Hierdoor kunnen luizen langer (3,5 dagen) uithongering overleven bij kamertemperatuur (23 tot 24°C) dan hoofdluis. Vuile kleding en onreine lichamen bieden een stabiele omgeving voor lichaamsluizen. Lichaamsluizen kunnen niet tegen hoge luchtvochtigheid.

Bij warm weer verplaatsen ze zich naar de bovenste kledinglagen, wat resulteert in een verhoogde transmissie. Steeds meer consumenten merken dat de meest populaire behandelingen voor hoofdluis - waaronder chemische shampoos en huismiddeltjes - grotendeels niet effectief zijn. De prevalentie van besmetting met hoofdluizen is niet anders bij personen met lang haar dan bij mensen met kort haar. Gebruik geen ontsmettingsmiddelen of mist; ze zijn niet nodig om hoofdluizen onder controle te houden en kunnen giftig zijn als ze worden ingeademd of geabsorbeerd door de huid.

Lichaamsluizen leggen twee keer zoveel eieren als hoofdluis, ongeveer 180 eieren tijdens hun volwassen leven van 25 dagen. Volwassen hoofdluizen zijn bruin tot grijs van kleur en hebben zes poten die eindigen in haakachtige klauwen, perfect om haar vast te houden. Elk vrij verkrijgbare product dat door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van hoofdluis bevat een van de volgende actieve ingrediënten:. Van azijn en tea tree olie tot eenvoudige olijfolie, er zijn tal van huismiddeltjes beschikbaar die werken om hoofdluis kwijt te raken.

Stads-, staats- en provinciale schoolsystemen hebben een specifiek gezondheids- en aanwezigheidsbeleid voor kinderen met hoofdluis en eieren. Hoofdluizen kunnen ook worden verspreid wanneer besmette haarborstels of kammen worden gedeeld of wanneer besmet beddengoed, handdoeken of douchemuts worden gedeeld. Voor sommige mensen is er de overtuiging dat om hoofdluis te elimineren, je ook het huis en de persoon moet behandelen. Veel medicijnen tegen hoofdluizen zijn zonder recept verkrijgbaar bij een plaatselijke drogisterij of apotheek.

De CDC schat dat tussen de 6 en 12 miljoen kinderen in de leeftijd van 3 tot 11 jaar elk jaar hoofdluis oplopen. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *