Waar komen luizen vandaan in de natuur?

Hoofdluizen moeten zich voeden met een ander levend lichaam om te overleven. Hun bron van voedsel is menselijk bloed, dat ze uit je hoofdhuid halen. Hoofdluizen kunnen niet vliegen, zijn niet in de lucht en kunnen niet ver weg van hun gastheer in water leven. Sterker nog, ze klampen zich vast aan haarlokken voor een dierbaar leven als je baadt.

Kinderen die in drukke omstandigheden leven, hebben mogelijk meer problemen met hoofdluis. Dit komt alleen omdat ze dicht bij elkaar wonen en in hetzelfde bed kunnen slapen. Er zijn maar twee manieren waarop hoofdluis zich van persoon tot persoon kan verspreiden. Een daarvan is door direct head-to-head contact, zoals wanneer kinderen elkaar omhelzen of hun hoofd bij elkaar steken om naar hetzelfde boek te kijken.

De andere manier is door hoeden, petten, haarbanden, sjaals of een persoonlijk item zoals kammen of borstels te delen. Een korte uitleg over hoe luizen ontstaan is dat luizen worden gevormd wanneer 2 volwassen luizen van het andere geslacht partner. Daarna legt de vrouwelijke luis eieren op de haarlokken en lijmt ze stevig ongeveer ¼ inch van de hoofdhuid met een substantie die ze afscheidt. In de loop van de volgende week tot tien dagen groeien de luizen in de veiligheid van de eierschaal en komen dan uit.

Deze onrijpe luizen, nimfen genaamd, doen niets anders dan rijpen terwijl ze zich periodiek voeden met menselijk bloed op de hoofdhuid. Eenmaal volwassen, een week tot 10 dagen later, beginnen deze nu volwassen luizen zich voort te planten. Een gedetailleerde uitleg is te vinden op LiceDoctors - Hoe kan ik insecten en luizeneieren uitroeien?. Luizen zijn parasitair en kunnen niet lang zonder gastheer leven.

Het is bijna onmogelijk om er een op te pakken zonder het haar van iemand anders aan te raken. Luizen hebben het eeuwenlang overleefd door van mensen te leven en vervolgens over te gaan op anderen. Uiteindelijk komen luizen van andere mensen. Luizen zijn een van de vele parasieten die overleven uit het bloed van hun gastheer.

Hoofdluizen kunnen tegenwoordig alleen overleven op het hoofd van een mens met haar. Er zijn ook lichaamsluizen en duizenden jaren geleden waren deze luizen waarschijnlijk hetzelfde voordat ze zich aanpasten voor verschillende omstandigheden. Lichaamsluizen lijken het vermogen te hebben ontwikkeld om zich aan kledingvezels te hechten, terwijl hoofdluizen zijn aangepast voor menselijke haren. In feite bestaan al zolang mensen er zijn, zullen hoofdluizen waarschijnlijk niet snel uitsterven.

Als luizeneieren niet goed worden vernietigd tijdens de eerste behandeling, of als u herhaaldelijk contact heeft gehad met een persoon die zijn luizenplaag niet volledig heeft behandeld, kunt u merken dat u herhaalde besmettingen ervaart. Schaamluis is een soort luizen met grote voorpoten, waardoor ze lijken op krabben onder een microscoop. Als u het hoofd echter goed behandelt, zijn er hoofdluizen aanwezig op andere voorwerpen zoals haaraccessoires, haarborstels, beddengoed, sjaals, overhemden, enz. Luizen blijven evolueren, tot het punt dat veel van de traditionele luizenbehandelingsproducten die de afgelopen decennia zijn gebruikt, niet langer effectief zijn.

Als u zich zorgen maakt, gebruik dan een gewone shampoo die luizen afstoot en neem regelmatig voorzorgsmaatregelen om luizen te stoppen voordat ze u stoppen. Je weet misschien nooit waar je geval van luizen vandaan kwam, maar het zou zijn begonnen toen een zwangere luis of twee levende insecten hun weg naar je hoofd vonden door head-to-head contact met een persoon die een actieve zaak heeft. Een enkele vrouwelijke luis kan zes eieren per dag leggen, wat betekent dat twee luizen (één mannetje en één vrouwtje) 180 overlast kunnen veroorzaken die zich op je hoofd voeden. .

Het kan echter nuttig zijn voor anderen om informatie te delen met schoolverpleegkundigen, ouders van klasgenoten en anderen over contact met hoofdluis. Hoofdluizen kunnen worden verspreid door handdoeken of andere items te delen die in contact zijn geweest met het haar van een besmet persoon, hoewel een dergelijke verspreiding ongebruikelijk is. Hoofdluizenneten worden stevig aan de haarschacht gecementeerd en kunnen moeilijk te verwijderen zijn, zelfs nadat de nimfen uitkomen en lege omhulsels zijn achtergebleven. Hoewel deze methode niet altijd effectief is, omdat de meeste luizen zich hebben aangepast tot superluizen met een tolerantie voor de gemeenschappelijke familie van insecticiden.

Ze verschillen van lichaamsluizen en schaamluis, die op hun respectieve delen van de menselijke gastheer achterblijven. In tegenstelling tot de eieren van lichaamsluizen, begint de levenscyclus van hoofdluis als een ei dat door een luis op een enkele haarlok wordt gelegd. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *