Hoe krijg je hoofdluis zonder menselijk contact?

Het komt minder vaak voor dat hoofdluis zich verspreidt zonder direct contact. Hoofdluizen worden meestal verspreid door direct contact met het haar van een besmette persoon. Verspreiding door contact met levenloze voorwerpen en persoonlijke bezittingen kan voorkomen, maar komt zeer zelden voor. Hoofdluizenvoeten zijn speciaal aangepast om mensenhaar vast te houden.

Hoofdluizen zouden moeite hebben om stevig vast te maken aan gladde of gladde oppervlakken zoals plastic, metaal, gepolijst synthetisch leer en andere soortgelijke materialen. Kinderen die in drukke omstandigheden leven, hebben mogelijk meer problemen met hoofdluis. Dit komt alleen omdat ze dicht bij elkaar wonen en in hetzelfde bed kunnen slapen. Er zijn maar twee manieren waarop hoofdluis zich van persoon tot persoon kan verspreiden.

Een daarvan is door direct head-to-head contact, zoals wanneer kinderen elkaar omhelzen of hun hoofd bij elkaar steken om naar hetzelfde boek te kijken. De andere manier is door hoeden, petten, haarbanden, sjaals of een persoonlijk item zoals kammen of borstels te delen. Hoofdluizen worden overgedragen van de ene gastheer op de andere door nauw persoonlijk contact. Dit betekent voor het grootste deel dat een niet-besmette persoon in contact zou moeten zijn met een besmette persoon.

Het delen van kammen, borstels, handdoeken, hoeden en andere persoonlijke spullen kan de verspreiding van hoofdluis versnellen. Gelukkig voor ons zijn luizen niet bepaald het meest duurzame wezen. Ze kunnen maar ongeveer 24 uur van een menselijk hoofd leven, en ze kunnen niet springen of vliegen. Je kunt ze alleen krijgen door direct contact met iemand die het heeft, of direct contact met iets dat ze onlangs hebben gebruikt.

Daarom is het eigenlijk vrij ongebruikelijk om luizen buiten het hoofd tot hoofd contact te krijgen. Hoofdluizen kunnen van persoon op persoon worden doorgegeven via direct contact. Maar ze kunnen ook indirect worden overgedragen tussen kledingstukken wanneer jassen, hoeden en sjaals hangen of worden opgeslagen om elkaar aan te raken (in kleedkamers of wanneer deze items tegen elkaar worden geplaatst op kapstokhaken of rekken). Hoofdluizen kunnen ook worden verspreid wanneer besmette haarborstels of kammen worden gedeeld of wanneer besmet beddengoed, handdoeken of douchemuts worden gedeeld.

Eenmaal aanwezig in een thuis-, school- of institutionele omgeving, verspreiden hoofdluizen zich meestal snel. Deel geen persoonlijke spullen zoals hoeden, sjaals, haaraccessoires en kammen met mensen, vooral degenen die hoofdluis hebben. Buiten de gastheer kunnen volwassen hoofdluizen ongeveer twee tot vier dagen leven bij 74 graden Fahrenheit (F) en één tot twee dagen bij 86 graden. Het kan echter nuttig zijn voor anderen om informatie te delen met schoolverpleegkundigen, ouders van klasgenoten en anderen over contact met hoofdluis.

Luizen blijven evolueren, tot het punt dat veel van de traditionele luizenbehandelingsproducten die de afgelopen decennia zijn gebruikt, niet langer effectief zijn. Hoofdluizen kunnen zich overal op de hoofdhuid nestelen, maar ze worden vaak aangetroffen op haren aan de achterkant van de nek en rond de oren, waar het het warmst is. Na zeven tot 10 dagen te hebben geïncubeerd, komen de neten uit en rijpen ze na nog eens 10 dagen tot volwassen hoofdluis en begint de cyclus opnieuw. Zwemmen of wassen van het haar binnen 1-2 dagen na behandeling met sommige geneesmiddelen tegen hoofdluis kan sommige behandelingen minder effectief maken.

Omdat luizen van kop tot hoofd worden verspreid, is het mogelijk om ze te contracteren met gedeelde apparatuur in de sportschool. Geef elk gezinslid zijn eigen beddengoed, handdoeken en haarborstels om de verspreiding van hoofdluis te voorkomen als een familielid is geïnfecteerd of blootgesteld. Hoofdluizen kunnen worden verspreid door handdoeken of andere items te delen die in contact zijn geweest met het haar van een besmet persoon, hoewel een dergelijke verspreiding ongebruikelijk is. De diagnose van een besmetting met hoofdluizen kan het beste worden gesteld door een levende nimf of volwassen luis op de hoofdhuid of het haar van een persoon te vinden.

Het vroegste en meest voorkomende symptoom van een besmetting met hoofdluis is jeuk, vooral in het gebied achter de oren en in de nek. Het is belangrijk om te benadrukken dat slechte hygiëne, zoals overgeslagen baden of douches of een ander hygiëneprobleem, doorgaans niet de oorzaak is van hoofdluis. Hoewel het belangrijk is op te merken dat luizenplagen iedereen kunnen overkomen, lopen sommige mensen een hoger risico om in contact te komen met luizen. Als je kind jeukt thuiskomt, zorg er dan voor dat je de tekenen van hoofdluis kunt identificeren met deze tips van kinderarts Jason Sherman, DO.

.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *