Wat is de belangrijkste oorzaak van hoofdluis?

Hoofdluizen verspreiden zich vaak van de ene persoon naar de andere door direct head-to-head contact, vaak binnen een gezin of bij kinderen die nauw contact hebben op school of in het spel. Het komt minder vaak voor dat hoofdluis zich verspreidt zonder direct contact. Luizen voeden zich met menselijk bloed en zijn te vinden op het menselijk hoofd, lichaam en schaamstreek. De vrouwelijke luis produceert een kleverige substantie die elk ei stevig aan de basis van een haarschacht hecht.

Eieren komen binnen 6 tot 9 dagen uit. Een plaag is niet het gevolg van vuil haar of slechte hygiëne en kan voorkomen in haar van elke lengte of aandoening. Hoofdluizen kunnen niet worden doorgegeven aan of gevangen van dieren. Het hebben van hoofdluis veroorzaakt hevige jeuk, maar leidt niet tot ernstige medische problemen.

In tegenstelling tot lichaamsluizen dragen of verspreiden hoofdluizen nooit ziekten. Hoofdluizen vermenigvuldigen zich snel en leggen kleine grijsachtig gekleurde, ovaalvormige eieren (neten genoemd) die ze aan de basis van het haar lijmen, dicht bij de hoofdhuid. Door instructies op te volgen en de behandeling zo nodig te herhalen, worden hoofdluizen snel en effectief geëlimineerd. De diagnose van een besmetting met hoofdluizen kan het beste worden gesteld door een levende nimf of volwassen luis op de hoofdhuid of het haar van een persoon te vinden.

Het kan echter nuttig zijn voor anderen om informatie te delen met schoolverpleegkundigen, ouders van klasgenoten en anderen over contact met hoofdluis. Hoofdluizenneten worden stevig aan de haarschacht gecementeerd en kunnen moeilijk te verwijderen zijn, zelfs nadat de nimfen uitkomen en er lege omhulsels zijn achtergebleven. Hoofdluizen kunnen iedereen treffen, maar komen het vaakst voor bij kinderen tussen de 3 en 11 jaar oud, samen met hun families. In de Verenigde Staten komt besmetting met hoofdluis het meest voor bij kleuters die naar kinderopvang gaan, basisschoolkinderen en de leden van het huishouden van besmette kinderen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de veiligheid en effectiviteit van etherische oliën voor de behandeling van hoofdluizen niet bevestigd. Hoewel de meeste scholen kinderen regelmatig screenen op luizen, is het belangrijk om te weten dat dit niet effectief is gebleken in het verminderen van de incidentie van hoofdluizen op school. Symptomen van hoofdluis kunnen verstoringen in uw slaappatroon veroorzaken en overmatige jeuk en ongemak veroorzaken. Zorg ervoor dat u de behandeling volgt zoals aanbevolen door de instructies op het behandelingsproduct of van uw zorgverlener en voorlicht uw gezin over hoofdluis om te voorkomen dat anderen het krijgen en verspreiden.

Een veelbetekenend teken van hoofdluis is een aanhoudende jeuk aan de hoofdhuid, die soms gepaard gaat met geïnfecteerde krassen of wat uitslag lijkt te zijn. Door de FDA goedgekeurde behandelingen voor hoofdluis omvatten zowel OTC- als geneesmiddelen op recept zoals Nix en Rid, in de vorm van shampoo, crèmes en lotions. Behandel hoofdluizen bij het eerste teken met vrij verkrijgbare medicinale shampoo, lotion of crème en volg de instructies om ervoor te zorgen dat het effectief is. Hoofdluis is een tijdelijke irritatie die effectief verdwijnt bij de behandeling van een medicinale shampoo, lotion of crème.

Hoewel IdentifyUs geen non-profitorganisatie of ziekenhuis is, gebruiken de schrijvers en redacteuren van Everyday Health deze site nog steeds als een go-to voor informatie over hoofdluizen.

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *