Hoe lang kunnen luizen zonder gastheer op kleding leven?

Ze voeden zich met menselijk bloed en leggen hun eieren en deponeren afvalstoffen op de huid en kleding. Luizen sterven binnen 3 dagen bij kamertemperatuur als ze in de meeste delen van de omgeving van een persoon vallen. Ze kunnen echter maximaal 1 maand in de naden van kleding leven. De levensduur van een volwassen luis op een gastheer varieert tot 30 dagen.

Gedurende deze tijd kan de vrouwelijke hoofdluis ongeveer 90 eieren afzetten. Na zeven tot 10 dagen incuberen, komen de neten uit en rijpen ze na nog eens 10 dagen tot volwassen hoofdluis en begint de cyclus opnieuw. Buiten de gastheer kunnen volwassen hoofdluizen ongeveer twee tot vier dagen leven bij 74 graden Fahrenheit (F) en één tot twee dagen bij 86 graden. Neten blijven tot 10 dagen van de gastheer in leven; ze komen niet uit bij of onder kamertemperatuur (68 graden F).

Onder normale omstandigheden kunnen lichaamsluizen worden verwijderd door te baden en om te kleden. Luizen en eieren in kleding gaan dood als de kleding niet wordt gebruikt. Alle stadia die niet in contact komen met het lichaam, behalve de eieren, sterven binnen 1-2 dagen bij omgevingstemperatuur. Het kan 1-2 weken duren voordat eieren uitkomen, eieren op lichaamshaar komen binnen 10 dagen uit.

Luizen die zich op het lichaam bevinden, kunnen worden geborsteld of weggespoeld. Als je je afvraagt hoe lang luizen kunnen overleven omdat het gaat om niet op het menselijk hoofd zitten, is het antwoord 24 uur. Waar komen luizen vandaan als ze niet op mensen zijn? Als een luis van iemands hoofd op iets anders valt, als er kort daarna een ander hoofd mee in contact komt, kan hij van die gelegenheid gebruik maken om zich ergens anders thuis te voelen. Dit komt echter niet erg vaak voor.

Verreweg de meest gebruikelijke manier waarop luizen worden overgedragen, is door middel van direct contact van een besmet menselijk hoofd met een ander menselijk hoofd. Luizen kunnen niet langer dan 24 uur van een menselijke gastheer overleven en ze zijn uniek aangepast om in menselijk hoofdhaar te leven. Ze houden er over het algemeen niet van om de beschermde omgeving in het hoofdhaar te verlaten. Lichaamsluizen (Pediculus humanus humans) zijn groter dan hoofdluizen, met langere lichamen en antennes.

Ze komen meestal voor in kledinggebieden die continu in contact komen met het lichaam, zoals ondergoed, vork van broeken, oksels, taille en in de buurt van nek en schouders. Als de temperatuur hoog wordt in de buurt van de huid, zorgt gelaagdheid in de kleding ervoor dat luizen naar de bovenste kledinglagen kunnen bewegen. Hierdoor kunnen luizen langer (3,5 dagen) uithongering overleven bij kamertemperatuur (23 tot 24°C) dan hoofdluis. Vuile kleding en onreine lichamen bieden een stabiele omgeving voor lichaamsluizen.

Lichaamsluizen kunnen niet tegen hoge luchtvochtigheid. Bij warm weer verplaatsen ze zich naar de bovenste kledinglagen, wat resulteert in een verhoogde transmissie. Gebruik geen ontsmettingsmiddelen of mist; ze zijn niet nodig om hoofdluizen onder controle te houden en kunnen giftig zijn als ze worden ingeademd of geabsorbeerd door de huid. Vier van de vijf besmette personen zullen geen jeukgevoel voelen door een besmetting met hoofdluis.

Het vroegste en meest voorkomende symptoom van een besmetting met hoofdluis is jeuk, vooral in het gebied achter de oren en in de nek. De mate van reinheid of persoonlijke hygiëne van een persoon heeft weinig of niets te maken met het krijgen van hoofdluis. Hoofdluizen kunnen worden verspreid door handdoeken of andere items te delen die in contact zijn geweest met het haar van een besmet persoon, hoewel een dergelijke verspreiding ongebruikelijk is. Lokale gezondheidsafdelingen kunnen richtlijnen hebben die betrekking hebben op het beleid van schoolhoofdluizen; neem contact op met uw lokale en nationale gezondheidsafdelingen om te zien of ze dergelijke aanbevelingen hebben.

Van azijn en tea tree olie tot eenvoudige olijfolie, er zijn tal van huismiddeltjes beschikbaar die werken om hoofdluis kwijt te raken. De prevalentie van besmetting met hoofdluizen is niet anders bij personen met lang haar dan bij mensen met kort haar. Steeds meer consumenten merken dat de meest populaire behandelingen voor hoofdluis - waaronder chemische shampoos en huismiddeltjes - grotendeels niet effectief zijn. Gegevens tonen aan dat hoofdluizen enkele uren onder water kunnen overleven, maar het is onwaarschijnlijk dat ze door het water in een zwembad worden verspreid.

Hoofdluizen voor volwassenen zijn bruin tot grijs van kleur en hebben zes poten die eindigen in haakachtige klauwen, perfect om haar vast te houden. .

References

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *