Hoe lang leven hoofdluizen op kleding?

Lichaamsluizen leven in de naden en plooien van kleding. Ze voeden zich met menselijk bloed en leggen hun eieren en deponeren afvalstoffen op de huid en kleding. Luizen sterven binnen 3 dagen bij kamertemperatuur als ze in de meeste delen van de omgeving van een persoon vallen. Ze kunnen echter maximaal 1 maand in de naden van kleding leven.

Hoofdluizen worden meestal verspreid door direct head-to-head (haar-tot-haar) contact. Veel minder vaak worden ze echter verspreid door kleding of bezittingen te delen waarop luizen zijn gekropen of neten die aan afgeworpen haren zijn bevestigd, kunnen zijn gevallen. Het risico om besmet te raken door een luis die op een tapijt of meubels is gevallen, is erg klein. Hoofdluizen overleven minder dan 1-2 dagen als ze van een persoon vallen en zich niet kunnen voeden; neten kunnen niet uitkomen en sterven meestal binnen een week als ze niet op dezelfde temperatuur worden gehouden als die dicht bij de hoofdhuid.

Lichaamsluizen Lichaamsluizen lijken erg op hoofdluis, maar zijn iets groter in omvang, 1 Lichaamsluizen leven in uw kleding en beddengoed en reizen meerdere keren per dag naar uw huid om zich te voeden met bloed, 5 De meest voorkomende plaatsen voor beten zijn rond de nek, schouders, oksels, taille en lies plaatsen waar kleding naden raken waarschijnlijk de huid. Lichaamsluizen lijken op hoofdluis, maar iets groter, 2,5 tot 3,6 mm. Ze blijven vooral in kleding, vooral in T-shirts of overhemden, en soms in lichaamshaar. Ze komen nooit voor in hoofdhaar.

Lichaamsluizen (Pediculus humanus humans) zijn groter dan hoofdluizen, met langere lichamen en antennes. Ze komen meestal voor in kledinggebieden die continu in contact komen met het lichaam, zoals ondergoed, vork van broeken, oksels, taille en in de buurt van nek en schouders. Als de temperatuur hoog wordt in de buurt van de huid, zorgt gelaagdheid in de kleding ervoor dat luizen naar de bovenste kledinglagen kunnen bewegen. Hierdoor kunnen luizen langer (3,5 dagen) uithongering overleven bij kamertemperatuur (23 tot 24°C) dan hoofdluis.

Vuile kleding en onreine lichamen bieden een stabiele omgeving voor lichaamsluizen. Lichaamsluizen kunnen niet tegen hoge luchtvochtigheid. Bij warm weer verplaatsen ze zich naar de bovenste kledinglagen, wat resulteert in een verhoogde transmissie. In de Verenigde Staten komt besmetting met hoofdluis het meest voor bij kleuters die naar kinderopvang gaan, basisschoolkinderen en de leden van het huishouden van besmette kinderen.

Hoofdluizen kunnen ook worden verspreid wanneer besmette haarborstels of kammen worden gedeeld of wanneer besmet beddengoed, handdoeken of douchemuts worden gedeeld. Hoewel er geen betrouwbare gegevens beschikbaar zijn over hoeveel mensen in de Verenigde Staten elk jaar hoofdluis krijgen, komen er elk jaar naar schatting 6 miljoen tot 12 miljoen plagen voor in de Verenigde Staten bij kinderen van 3 tot 11 jaar. Een volwassen hoofdluis kan ongeveer 30 dagen op iemands hoofd leven, maar sterft binnen een of twee dagen als hij van een persoon valt. Van azijn en tea tree olie tot eenvoudige olijfolie, er zijn tal van huismiddeltjes beschikbaar die werken om hoofdluis kwijt te raken.

DNA-technologie toont echter aan dat hoofdluizen dezelfde soort zijn als de beruchte lichaamsluis, die al lang in verband wordt gebracht met ziekten zoals tyfus en recidiverende koorts. Buiten de gastheer kunnen volwassen hoofdluizen ongeveer twee tot vier dagen leven bij 74 graden Fahrenheit (F) en één tot twee dagen bij 86 graden. Na zeven tot 10 dagen te hebben geïncubeerd, komen de neten uit en rijpen ze na nog eens 10 dagen tot volwassen hoofdluis en begint de cyclus opnieuw. Vier van de vijf besmette personen zullen geen jeukgevoel voelen door een besmetting met hoofdluis.

Voor sommige mensen is er de overtuiging dat om hoofdluis te elimineren, je ook het huis en de persoon moet behandelen. De diagnose van een besmetting met hoofdluizen kan het beste worden gesteld door een levende nimf of volwassen luis op de hoofdhuid of het haar van een persoon te vinden. Luizen kunnen niet langer dan 24 uur van een menselijke gastheer overleven en ze zijn uniek aangepast om in menselijk hoofdhaar te leven. Volwassen hoofdluizen zijn bruin tot grijs van kleur en hebben zes poten die eindigen in haakachtige klauwen, perfect om haar vast te houden.

Gebruik geen ontsmettingsmiddelen of mist; ze zijn niet nodig om hoofdluizen onder controle te houden en kunnen giftig zijn als ze worden ingeademd of geabsorbeerd door de huid. Hoofdluizen kunnen worden verspreid door handdoeken of andere items te delen die in contact zijn geweest met het haar van een besmet persoon, hoewel een dergelijke verspreiding ongebruikelijk is. .

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *